top of page
  • Writer's pictureTomáš H.

Ako overiť vozidlo v zahraničí pred dovozom na Slovensko?

Pri dovoze auta zo zahraničia musíte počítať aj s overením auta, ktoré chcete kúpiť. Ideálne potrebujete mať auto fyzicky preverené ešte pred záväznou rezerváciou auta, alebo dokonca jeho kúpou. Pýtate sa prečo? Údaje z inzerátu a realitou veľakrát nesedia, predajcovia chcú zakryť nedokonalosti na aute a zinkasovať viac, ako je hodnota vozidla. Ako teda overiť auto v zahraničí?


Keďže s dovozom áut z Nemecka a aj samotným overením vozidiel máme bohaté skúsenosti, prinášame stručný prehľad overovania áut. Čo overenie je, čo dokáže odhaliť a ako prebieha? Viac sa dozviete v článku.




Overenie auta v zahraničí – o čo ide a ako sa robí?

Dobre, začnime tým, čo je overenie auta. Keď kupujete auto zo zahraničia, v ideálnom prípade chcete o ňom vedieť všetko. Či bolo búrané, koľko má najazdené, či náhodou nie je kradnuté. Potrebujete poznať celú históriu auta, v ktorom sa budete voziť nasledujúce roky. Chcete vidieť reálne fotky, každý detail. Byť oboznámený aj s najmenším škrabancom v interiéri aj na kapote či na disku.

Utajené informácie, o ktorých nemáte ani tušenia, vás v budúcnosti môžu nepríjemne dohnať. A práve na to je tu overenie vozidla. Aké informácie teda môžete pomocou tohto procesu zistiť?


Fyzické overenie priamo na mieste pred kúpou

Intro pre fyzicke overenie: Fyzické overenie je overenie vozidla na mieste predaja v zahraničí pred kúpou konkrétneho auta. Proces vykonáva certifikovaný technik, ktorý pripraví detailný report aj s fotografiami každého jedného škrabanca.

V Ponx môžete získať fyzické overenie vozidla v zahraničí už do 3 dní. Nemusíte nikam chodiť, nemusíte mať s overovaním žiadne starosti. O všetko sa postaráme my. Ako?


Fyzické overenie auta prebieha v spolupráci s našimi partnerskými certifikovanými technikmi z Nemecka. Tí prídu k predajcovi a všetko preveria podľa najvyšších štandardov – vizuálne, cez počítač a vykonajú skúšobnú jazdu. Získame tak detailný report aj s fotografiami, ktorý si s vami prejdeme.

Následne na základe výsledkov z nášho reportu sa naši klienti rozhodnú, že či si auto chcú doviezť alebo nie.


Keďže je dovoz auta dynamickým procesom, aj my musíme reagovať rýchlo, preto overovanie trvá maximálne 3 dni.


TIP: Nezávislé fyzické overenie vozidla v zahraničí si môže u nás zakúpiť ktokoľvek. Aj ten, kto si od nás auto neobjedná.



Online overenie

Portály ako CarVertical.com alebo Overenie-vozidla.sk ponúkajú možnosť overenia vozidla online cez VIN číslo alebo ŠPZ. Ide o jednu z možností, no informácie z týchto stránok sú často nepresné, neúplné. Viackrát sme videli, že vozidlo, ktoré bolo servisované iba v autorizovaných servisoch, nemalo na týchto portáloch všetky záznamy, ako boli záznamy v servisných knižkách.


Overenie histórie cez digitálnu servisnú knižku

Chcete si overiť vozidlo cez digitálnu servisnú knižku? V tom prípade musíte počítať s tým, že v nej budú pravdepodobne záznamy iba zo servisov, ktoré sú autorizované pre danú značku vozidla. Môže sa teda stať, že v servisnej knižke neuvidíte návštevy v servisoch, ktoré nie sú autorizované. Tým pádom nebudete mat komplexný obraz o tom, v akom stave sa vozidlo skutočne nachádza.


Čo všetko sa pri overovaní vozidla skúma?

H3: História vozidla

Pri overovaní auta sa skúma jeho „život“ a história. Zbierajú sa servisné záznamy, kontroluje sa, či bolo auto búrané, koľko malo majiteľov.

Auto sa dá ďalej overiť po napojení na PC, prípadne náhľadom do digitálnej servisnej knižky, avšak iba vtedy, keď sa auto servisovalo len v autorizovaných servisoch.


H3: Kilometre

Jedným z najväčších podvodov pri kúpe auta sú stočené kilometre. Myslíte si, že vaše auto je na cestách nováčikom, pritom môže mať pokojne najazdené tisíce kilometrov. Overenie auta vám pomôže zistiť skutočný stav najazdených kilometrov a navyše získate potvrdenie o ich pravosti.


H3: Technický stav

Určite vás bude zaujímať aj skutočný stav vozidla, najmä, keď ide o dovoz auta zo zahraničia, kde si ho nemáte možnosť skontrolovať sám. Technická kontrola počas overovania vozidla zistí technický stav vozidla a objaví prípadné problémy. Táto kontrola prebieha aj cez PC a špeciálny software, a teda by mala byť vykonaná spoľahlivým mechanikom.


TIP:Často sa stáva, že po našom overení zistíme rôzne servisné udalosti, ktoré v reportoch vyššie spomenutých webov neboli. Preto sa na ne nespoliehajte na 100 %.


Dovoz auta zo zahraničia úplne bez starostí

Celý postup dovozu auta z Nemecka cez Ponx prebehne bez vašich starostí. O všetko sa postarajú naši pracovníci a vy sa už čoskoro môžete voziť vo vašom vysnívanom aute. Ak máte vybraté to svoje, prípadne potrebujete s výberom a dovozom pomôcť, sme vám k dispozícii. Kontaktujte nás dnes, pretože tie najkvalitnejšie autá zo zahraničia vydržia v ponuke iba krátko.


TIP: Zaujíma vás téma dovozu áut zo zahraničia na Slovensko? Prečítajte si ďalšie naše blogy.


bottom of page