top of page
  • Writer's pictureTomáš H.

S týmto postupom zvládne prihlásenie auta zo zahraničia v roku 2024 každý

Takže ste si konečne našli svoje vysnívané vozidlo, vybavili si dovoz auta na Slovensko a už by ste sa v ňom najradšej preháňali? Nie tak rýchlo – ostáva vám ešte niekoľko krokov, ktoré musíte pre prihlásenie auta zo zahraničia v roku 2024 vykonať.


No a aby ste sa v nich nestratili, prinášame vám jedinečný prehľad ako tento proces poľahky zvládnuť. A ak by ste si s tým nevedeli rady, v Ponx vám s radosťou pomôžeme. A ak náhodou ešte nemáte vybavený dovoz vozidla, vypočítajte si koľko by stál dovoz so všetkými poplatkami za vaše vozidlo v našej kalkulačke, za pár sekúnd.


prihlasenie auta zo zahranicia
Prihlásenie auta zo zahraničia

Postup pre prihlásenie dovezeného auta


Prihlásenie auta zo zahraničia v roku 2024 prebieha podobne, ako tomu bolo aj po minulé roky. Jedinou veľkou zmenou je výška poplatkov, ktorá sa od 1.7.2023 zmenila. Pre správnu finalizáciu celého procesu je dôležité na nič nezabudnúť a k prihlasovaniu pristupovať férovo a zodpovedne.



1. Preklad kúpnej zmluvy, technického preukazu a faktúry


Keďže ide o dovoz auta zo zahraničia, všetky dôležité dokumenty budú v inom jazyku – kúpna zmluva, technický preukaz aj faktúra. Je teda potrebné zaobstarať si úradný preklad týchto dokumentov, pretože ich na Slovensku budete pri prihlasovaní auta potrebovať.


Úradné preklady vykonávajú rôzne prekladateľské agentúry a celý proces trvá spravidla pár dni. Nájdite si najbližšiu a cenovo najdostupnejšiu, dohodnite si termín a po preložení dokumentov môžete v prihlasovaní auta pokračovať kontrolou originality.


TIP: Prihlásenie dovezeného auta bez starostí? V Ponx to urobíme za vás! Dovezte si auto s nami a o prihlásenie sa starať nemusíte.



2. Kontrola originality


Kontrola originality je dôležitým krokom, ktorý sa vykonáva na každom dovezenom aute. Práve k tejto kontrole budete potrebovať vyššie spomenuté dokumenty, ako aj svoj preukaz totožnosti.

Úlohou kontroly originality je odhaliť zásahy do konštrukcie vášho auta zo zahraničia, odhaliť nepovolené zmeny jeho identifikátorov a overiť tak originalitu všetkých dokladov od vozidla. Na konci procesu je odborný posudok s 15-dňovou platnosťou, ktorý je potrebný pri technickej a emisnej kontrole.


TIP: Ako dlho trvá vydanie technického preukazu? Spravidla je to 20 až 30 dní.



3. STK a EK v prípade, že od prvého zápisu ubehli viac ako 4 roky


Technickú a emisnú kontrolu ste povinný vykonať vtedy, keď je vaše auto dovezené z Nemecka alebo inej krajiny staršie ako 4 roky. Proces kontroly je rovnaký, ako pri domácich autách – overuje sa technická spôsobilosť, emisie a potvrdenie spôsobilosti na prevádzku v premávke.


K tomuto kroku budete potrebovať nielen dokumenty z prvého kroku, ale aj odborný posudok z kontroly originality.



4. Povinné zmluvné poistenie


Ako z názvu vyplýva, PZP je povinné a na základe VIN čísla ho musí mať uzatvorené každé auto evidované na Slovensku, a to ešte predtým, ako je prihlásené na značky. Pre povinné zmluvné poistenie kontaktujte poisťovňu, prípadne svojho poisťovacieho agenta alebo finančného poradcu.


TIP: Koľko stojí PZP? Cena sa odvíja od typu motorového vozidla, ako aj od poisťovne, v ktorej bude auto poistené.



5. Recyklačný poplatok za auto cez iDovoz.sk


Pri dovoze áut z Nemecka a ostatných krajín je potrebné uhradiť aj recyklačný poplatok za auto, a to cez stránku iDovoz.sk po uvedení VIN čísla. Tým beriete na seba zodpovednosť za nakladanie s odpadom z vášho nového vozidla.



6. Nahlásenie na JDV


Auto dovezené zo zahraničia musíte nahlásiť aj ako jednotlivo dovezené vozidlo, a to buď na okresnom úrade alebo rovno v klientskom centre.


A čo budete k tomuto nahláseniu potrebovať? Vyplnenú žiadosť, občiansky preukaz, faktúru alebo kúpnopredajnú zmluvu a taktiež všetky vyššie spomenuté doklady.


TIP: Žiadosť na vybavenie do 30 kalendárnych dní stojí 100 €, zatiaľ čo urýchlené vybavenie do 5 pracovných dní vás vyjde 300 €.



7. Prihlásenie auta na značky a zaplatenie poplatku


No a posledným krokom, ktorý vás delí od vytúženej jazdy na novom aute, je jeho prihlásenie, získanie značiek a zaplatenie aktuálnych poplatkov, ktoré sa od 1. júla 2023 menili a ktoré nájdete na stránke Ministerstva vnútra.


Takéto prihlásenie vykonáte na dopravnom inšpektoráte vo vašom okrese, vďaka čomu získate evidenčné číslo.


Dovoz áut z Nemecka a iných krajín


Azda najdôležitejším krokom, ktorý sme nespomenuli, je samotný výber vozidla. Dovoz áut z Nemecka a z celej Európy otvára obrovské dvere príležitostí, vďaka čomu môžete mať aj vy svoje vysnívané auto, ktoré ste možno na Slovensku nenašli. Pokiaľ ste si so svojim novým štvorkolesovým miláčikom padli do oka, je na čase riešiť jeho dovoz.


Napriek tomu, že sú autá z Nemecka často kvalitnejšie, lepšie vybavené a mnohokrát aj lacnejšie, procesom prihlásenia si musia prejsť. Prihlásenie auta zo zahraničia, našťastie, pozostáva z pevne daných krokov. Stačí každým z nich prejsť a čoskoro si môžete užívať jazdu v novom aute. V našom článku nájdete kompletný postup dovozu auta z Nemecka.


Záver

Celý proces od výberu auta cez jeho kúpu, dovoz a prihlásenie až po prvú jazdu si vyžaduje trpezlivosť. Avšak vďaka pár krokom vôbec nemusí ísť o nočnú moru. Nechajte si doviesť auto na kľúč cez spoločnosť Ponx.


bottom of page