top of page
  • Writer's pictureKamil Aujesky

Konkrétny postup: Dovoz auta z Nemecka v roku 2024 na čo si dať pozor

Dovoz áut z Nemecka sa pre Slovenského zákazníka stáva čoraz viac populárnou možnosťou ako mať auto rýchlejšie a vo veľa prípadoch aj lacnejšie ako keby ho kupoval na Slovensku.


Nemecko je populárnou krajinou pre dovoz áut hlavne z dôvodu, že patrí medzi krajiny, ktoré disponujú najväčšou ponukou ojazdených vozidiel v Európe a často autá, ktoré sa z Nemecka predávajú do zahraničia sú v top stave.


S kúpou vozidla z Nemecka sú však spojené viaceré náležitosti, na ktoré je potrebné si dať pozor aj keď kupujete auto cez overeného dovozcu ako je PONX. Preto sme spísali 7 bodov, v ktorých opisujeme konkrétne na čo je potrebné si dávať pozor pri dovoze auta z Nemecka.



V tomto článku sa dočítate:



1. Ako si správne vybrať vozidlo, ktoré chcete doviezť z Nemecka


Mobile.de a AutoScout24.de sú dva najpopulárnejšie weby kde nájdete všetky inzeráty na predaj áut v Nemecku. Čiže ak si chcete svojpomocne nájsť auto tak toto sú portály, ktoré určite navštívite. V tomto blogu spisujeme konkrétne tipy na čo si dať pozor pri hľadaní áut cez tieto portály a naše odporúčania ako by sme auto na vašom mieste hľadali. Ak sa vám s hľadaním nechce trápiť môžete to nechať na nás, stačí nám napísať.


Zakliknite si "Iba nepoškodené vozidlá" a "jazdy schopné vozidlá"

Dôležité je aby ste zaklikli oba tieto filtre pokiaľ chcete vyberať z inzerátov, kde sú automobily, ktoré sú pojazdné a nepoškodené. Pozor, týmto filtrom samozrejme neošetríte to, že auto v minulosti bolo búrané a je opravené a podobne. Je dôležité vedieť si preveriť celú históriu vozidla ako píšme v bode 4 tohto článku.


Veľmi detailné zadanie výbavy môže byť na škodu

Často sú inzeráty na týchto portáloch vytvárané hromadne a tým sa môže stať, že niektoré inzeráty nemajú všetky položky vyplnené korektne. Znamená to, že ak vy si vyklikáte veľmi detailne filter áut, ktoré vyhľadávate nemusia sa vám tam zobraziť všetky relevantné výsledky. Preto odporúčame prezerať vozidlá s menej detailným filtrom, aj keď to môže znamenať, že budete musieť pozrieť stovky inzerátov a čítať si detailne každý popis, prípadne zisťovať u predajcov ako to naozaj je.


Aj preto sme u nás v PONX vytvorili náš vlastný systém, ktorý nám pomáha automatizovať túto manuálnu prácu a vieme vám rýchlejšie a efektívnejšie prehľadávať inzeráty.


Ak chcete odpočet DPH na firmu, nezabudnite vybrať filter

Ak si chcete prezerať vozidlá, ktoré majú možnosť odpočtu DPH máte na to špeciálny filter, nezabudnite si ho zakliknúť.


Predaj iba od autorizovaných predajcov

V PONX chceme v prvom rade bezpečne dovážať kvalitné autá, preto je naše pravidlo, že autá dovážame iba od autorizovaných predajcov, ktorých si vieme overiť. Ak si chcete auto doviezť na Slovensko na vlastnú päsť samozrejme nemusíte brať toto naše odporúčanie ako relevantné a môžete kúpiť vozidlo aj od súkromných predajcov, prípadne neoverených predajcov. Vo filtroch si viete zvoliť "Iba od predajcov", ak by ste chceli nasledovať naše odporúčanie.


Pre každého zákazníka pripravujeme individuálne vyhľadávacie parametre na portáloch aby sme čo najefektívnejšie vedeli nájsť vozidlo. Vyššie sme spísali pár základných bodov, na ktoré si dať pozor, je to však veľmi individuálne pre každého zákazníka a teda neberte to ako finálny komplexný návod, ale len základné tipy.


2. Ako si správne vybrať predajcu

Ak chcete mať istotu, že kupujete auto od kvalitného predajcu, ktorý vás nezavádza v inzerátoch, je dobré si ho preveriť. V PONX je to samozrejmosť a všetkých predajcov od ktorých chceme potenciálne kúpiť vozidlo si preverujeme viacerými spôsobmi. Nižšie spisujeme pár základných ako si svojpomocne aj bez kontaktov v Nemecku viete preveriť predajcu.


Skontrolujte si predajcu na Google

V inzerátoch na populárnych weboch máte vždy uvedenú firmu a adresu predajcu - pokiaľ nakupujete od dealerov a nie od súkromných predajcov. Je preto veľmi jednoduché si názov tejto firmy skopírovať do Google a porovnať si základné údaje:


  • Súhlasí adresa v inzeráte s adresou na Google?

  • Súhlasí telefónne číslo na Google s číslom v inzeráte?

Číslo často nemusí sedieť pretože na Google je všeobecné číslo, ideálne je zavolať do predajne a spýtať sa, že či konkrétny predajca, ktorý je uvedený v inzeráte reálne pracuje pre daného predajcu


  • Má predajca na Google relevantné hodnotenia? Sú pozitívne?

  • Má predajca aktívny Instagram, Facebook alebo iný účet na sociálnej sieti?

Nájdite si kontakt na predajcu na Google alebo priamo na webe a skúste napísať predajcovi cez tento kontakt a spýtať sa na konkrétny inzerát, že či je naozaj pravý a patrí predajcovi.


My v PONX do overovania predajcov zapájame ešte ďalšie metódy, ktoré však považujeme za naše obchodné tajomstvo a preto ich nebudeme v tomto článku rozoberať. Dôležité je, že treba mať vždy istotu, že kupujete automobil od relevantného predajcu.


3. Overenie kupovaného vozidla

Dovoz auta zo zahraničia je spojený s bohatým výberom a často ponúka možnosť získania unikátneho modelu, avšak vyžaduje vysokú opatrnosť a dôkladné overenie, aby ste sa vyhli potenciálnym problémom.


Preto sme v PONX vytvorili službu - PONX Control, vďaka, ktorej autá našim klientom fyzicky skontrolujú naši partnerskí certifikovaní nemeckí mechanici a vytvoria detailný report z kontroly spolu s fotografiami. Na základe toho sa klient vie rozhodnúť ešte pred kúpou, že či vozidlo naozaj kúpi alebo nie.


Viac krát sa nám stalo, že aj vozidla s veľmi malým nájazdom kilometrov a teda takmer úplné nové vozidlo malo malé poškodenia interiéru, ktoré neboli na fotografiách v inzeráte vidieť, alebo, že technický stav po kontrole vozidla špeciálnym softvérom nebol úplne 100% a tak sme klientovi neodporučili vozidlo zakúpiť a našli sme iné.


Ak si chcete "svojpomocne" skontrolovať vozidlo odporúčame venovať pozornosť týmto informáciám:

  • Historická kontrola vozidla: Skúmajte históriu vozidla, vrátane servisných záznamov, nehôd a predchádzajúcich majiteľov.

Existujú portály ako CarVertical.com, alebo slovenská verzia overenie-vozidla.sk ktoré vedia zistiť v niektorých prípadoch veľmi detailne informácie v iných nie úplne správne. Preto je dôležité zistiť ideálne od výrobcu čo najviac informácii k vozidlu, servisnej knižke a podobne.

Základný parameter na základe, ktorého sa kupujú vozidlá je počet najazdených kilometrov. Majte istotu, že počet km sedí s inzerátom a že km v minulosti neboli stočené. Toto viete zistiť napojením auta na počítač so špeciálnym softvérom.

  • Technická kontrola: Pred nákupom si vozidlo nechajte preveriť odborníkom, ktorý zistí jeho technický stav a prípadné problémy.

Dôverujte renomovaným predajcom: Vyberte dôveryhodného predajcu s dobrými referenciami a recenziami od iných zákazníkov.

Ako spomíname v bode vyššie, snažte sa nakupovať od overených predajcov.

  • Fotografie a video: Žiadajte o aktuálne fotografie a video vozidla, aby ste získali kompletný obraz o jeho stave. Ak sa vám zdá, že na fotografiách je malý škrabanec, vypýtajte si detail konkrétneho miesta.

V prípade, že v inzeráte nie sú fotografie celého automobilu, chýbajú nejaké uhly, interiér a podobne, žiadajte predajcu o doplnenie všetkých fotografií.

  • Legálny status: Uistite sa, že predajca má právo na predaj vozidla a má všetky potrebné dokumenty.

Má právo predajca na predaj daného vozidla? Nie je na vozidlo udelená ťarcha z neplatenia leasingu a podobne? Preverte si všetky skutočnosti, aby ste nekúpili vozidlo, ktoré má na seba naviazané nesplatené úvery.

Ak sa chcete dozvedieť, aké sú najčastejšie otázky pri dovoze auta z Nemecka, prečítajte si náš nasledujúci článok.

4. Kedy auto vyzerá podozrivo a treba byť opatrný

V prípade, že vám predajca alebo výrobca nevie vydokladovať niektorú z vyššie uvedených informácií auto nekupujte.


V prípade, že vám predajca zahmlieva informácie alebo je veľmi veľká nezhoda pri popise v inzeráte a realite, dajte si pozor na kúpu takéhoto vozidla.


Ak je cena neporovnateľne nižšia ako všetky ostatné inzeráty v ponuke, niečo asi nebude v poriadku.

Niekedy to môže vyzerať lákavo, dlhé dni až týždne ste hľadali auto podľa svojich predstáv a zrazu ste našli inzerát v ktorom je auto ešte o niekoľko tisíc lacnejšie ako pri všetkých ostatných inzerátoch s rovnakou výbavou. Nenechajte sa nalákať na prehnane nízku cenu. Takýto inzerát treba brať s veľkou rezervou a detailne si zistiť prečo je cena neporovnateľne nižšia oproti ostatným inzerátom. Ak vám to predajca vie argumentovať a viete si predajcu overiť nemáte sa čoho báť. Často však sú to inzeráty, ktoré slúžia na podvody na ľuďoch, ktorí si naivne myslia, že kúpia vozidlo lacnejšie.

Predtým, ako sa rozhodnete kúpiť vozidlo, prečítajte si, koľko stojí dovoz auta z Nemecka.

5. Zmluva s predajcom a dovozcom

Ak ste sa rozhodli, že vám auto privezie dovozca (napríklad PONX) uistite sa, že máte všetko zmluvne ošetrené.


Štandardne by ste mali dostať kúpno-predajnú zmluvu, s konkrétnymi platobnými podmienkami, ktoré si dohodnete a v zmluve by mali byť uvedené detaily o aute, ktoré kupujete.


Tak isto si overte, že dovozca má zmluvu, objednávku, alebo inú dohodu s predajcom v Nemecku a ako majú dohodnuté kúpno-predajné podmienky.


Ak si kupujete auto na priamo u predajcu v Nemecku, uistite sa, že zmluvám rozumiete a že je v nich všetko potrebné aby ste boli chránený.


Keď vám bude auto odovzdávané tiež sa presvedčte, že detaily zo zmluvy sa zhodujú s detailmi na dokumentoch o vozidlo a podpíšte preberací protokol respektíve dodací list od vášho dovozcu / predajcu.


6. Prevoz vozidla a poistenie

Existuje viacero možností ako doviezť auto na Slovensko. Štandardne sú to tieto:

  • Dvaja šoféri sa odvezú do Nemecka, jeden odvezie auto naspať na Slovensko druhý sa vezie vo firemnom aute naspäť.

  • Jeden šofér ide vlakom do Nemecka na miesto určenia odtiaľ šoféruje auto naspať na Slovensko.

  • Auto sa naloží na kamión, príves alebo nákladný vlak a nechá sa doviezť na Slovensko.

Pre vás je najlepší spôsob dopravy na Slovensko ak vám reálna dopravná firma privezie auto na Slovensko na prívese, alebo nákladným vlakom alebo na kamióne. Je to z toho dôvodu, že máte auto plne poistené proti akýmkoľvek poškodeniam pri prevoze. Odporúčame ak si nechávate auto doviezť zo zahraničia, zistite si konkrétny spôsob dopravy na Slovensko a majte istotu, že auto je poistené proti havárii, prípadne iným poškodeniam a krádeži. V PONX dovážame autá na kľúč cez naše partnerské dopravné spoločnosti.



7. Preklady dokumentov a prepis na Slovensku, TK, EK, Kontrola originality

Pri dovoze auta z Nemecka je potrebné počítať s tým, že musíte pri prepise auta doložiť úradom úradne preložené dokumenty k automobilu. Dokumenty musia byť buď overené notárom alebo preložené odborným prekladateľom, ktorý má zo zákona právo na preklad úradných dokumentov z Nemeckého jazyka.


Pri prepise na Slovensku je potrebné aby ste mali zabezpečené PZP - bez ktorého nie je možné prihlásiť auto na Slovensku. Na väčšine online PZP stránkach je potrebné zadať ŠPZ aby ste si vedeli vytvoriť cenovú ponuku, vy však pri dovoze auta budete mať k dispozícii iba VIN číslo, cez ktoré viete uzavrieť PZP - len možno nie cez všetky weby, ale je to štandard, že sa na VIN číslo PZP uzatvára presne pre tieto prípady. Zavolajte teda priamo do poisťovne a vybavte to telefonicky.


Keď budete mať preklady hotové môžete ísť na Kontrolu Originality a prípadne ak je vozidlo staršie ako 4 roky od prvého zápisu tak aj na STK a Emisnú kontrolu. Cena za tieto služby je cca KO: 100 EUR, STK a EK okolo 85 EUR.


Následne vás čaká prihlásenie vozidla, prečítajte si náš článok, kde spisujeme konkrétny postup pre prihlásenie vozidla dovezeného zo zahraničia.


8. Výpočet ceny dovozu

V PONX sme pre vás pripravili online kalkulačku na výpočet ceny dovozu vášho vozidla s konkrétnymi poplatkami za všetky služby spojené s dovozom vozidla.


Ak ste si vybrali auto na Mobile.de alebo AutoScout24.com na pár klikov viete získať presnú cenu dovozu v našej online kalkulačke.


Záver

Dovoz auta z Nemecka je komplikovaný proces, ktorý sa môže natiahnuť na pár týždňov, prípadne môžete kúpiť nie kvalitné vozidlo. Preto odporúčame nájsť si odborníkov na dovoz vozidiel zo zahraničia, ktorí s dovozom majú skúsenosti. V konečnom dôsledku vám to ušetrí čas a peniaze. Ak si však auto budete chcieť doviezť samostatne, dbajte na body, ktoré spomíname vyššie aby ste kúpili čo najlepšie. Budeme vám držať palce. Máte záujem o tému dovozu áut zo zahraničia na Slovensko? Prečítajte si naše najnovšie články na blogu.

Kontaktujte nás a s dovozom auta z Nemecka vám radi pomôžeme.

Môžete nám napísať na dovoz@ponx.sk alebo zavolať na +421 915 521 163, alebo stačí keď vyplníte formulár na podstránke kontakt.


bottom of page